De AEX-index sloot voor de derde dag op rij in mineur. De graadmeter ging 0,4 procent omlaag tot 294,99 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen hield wel een deel van de winst vast en ging 0,3 procent vooruit tot 481,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen daalden respectievelijk 0,3 en 0,6 procent. De CAC 40 in Parijs sloot 0,3 procent hoger.

Bronnen binnen de ECB stelden tegenover persbureau Reuters dat de centrale bank sommige Griekse banken nu voor noodleningen verwijst naar de Griekse centrale bank. Het bleef onduidelijk om hoeveel banken het gaat. Volgens een van de bronnen zijn vier banken compleet door hun financiën heen en draaien ze nu met een negatief eigen vermogen. Volgens de eigen regels kan de ECB ze in dat geval niet van nieuw kapitaal voorzien. De ECB wilde zelf geen officiële reactie geven.

Onvoorspelbare gevolgen

De beurzen begonnen de handelsdag al met verlies vanwege aanhoudende zorgen over een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone en de onvoorspelbare gevolgen daarvan voor de rest van Europa.

Pas halverwege de middag volgde een omslag na goed macronieuws uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse industriële productie steeg in april in het hoogste tempo in ruim een jaar. Daarnaast werden er vorige maand meer woningen in aanbouw genomen dan verwacht. Dat impliceert dat het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt aan kracht wint.

SBM Offshore

In de AEX ging SBM Offshore aan kop met een winst van x procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie boekte in het eerste kwartaal minder omzet dan verwacht, maar beleggers waren tevreden met de handhaving van de omzetdoelstelling van circa 4 miljard dollar dit jaar. PostNL was de sterkste daler.

Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (plus x procent) was de uitblinker in de MidKap. Oprichter Arthur del Prado gaf zijn langjarige verzet tegen een splitsing van het bedrijf op.

De euro was 1,2726 dollar waard in vergelijking met 1,2765 dollar aan het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 93,10 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 111,65 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl